Blog

1.3.2024, Spišská Nová Ves – Pred štartom Jarnej časti MONACObet ligy vyspovedali nášho hlavného trénera Branislava Ondáša na portály vsfz.sk – Fanúšikov chcú potešiť prvými výhrami, skúsený matador pokračuje aj ďalej. Tento rozhovor Vám prinášame.

Cez víkend štartuje aj druhá najvyššia súťaž. Jedným zo zástupcov východného Slovenska v tejto celoštátnej súťaži je Spišská Nová Ves, minulosezónny víťaz východnej skupiny tretej ligy. Počas jesennej časti ušiel Spišiakom bodový vlak, ružové okuliare si nedávajú, no hodlajú sa zlepšiť a priniesť divákom viac futbalovej radosti.

Nováčik súťaže nazbieral počas jesene len dva body, no nešlo pritom o žiadneho fackovacieho panáka, ktorý by bol dostával debakle. „Áno, na jeseň sme až 10-krát prehrali len o gól, v žiadnom zápase sme neprehrali rozdielom triedy, bolo naozaj frustrujúce utrpieť toľko tesných prehier. Je náročné hľadať príčiny, vyhodnotili sme si to ale tak, že bolo potrebné doplniť káder o dvoch – troch hráčov k tým, ktorí postup vybojovali. Rozhodli sme sa, že to skúsime s tými, ktorí ten postup vybojovali, chýbali nám dvaja – traja rozdieloví futbalisti,“ uviedol tréner Spišiakov Branislav Ondáš.

Strata na nezostupové pozície po jeseni znamená 14 bodov, čo pred zostávajúcimi 13 kolami nie je málo. Na druhej strane, v minulosti sme sa v druhej lige presvedčili o tom, že zaujímavé vedelo byť aj predposledné miesto, ktoré je síce zostupové, no vplyvom rôznych okolností sa už dokázali zachrániť aj kluby z tejto pozície. Na predposledný Dolný Kubín aktuálne stráca celok zo Spiša 8 bodov. „Samozrejme, všetci v klube vieme počítať. Odstup od priečok, ktoré zabezpečujú záchranu, je obrovský, naozaj len futbalový zázrak by nám pomohol zotrvať v druhej lige. Naším hlavným cieľom je skôr ukázať fanúšikom, že dokážeme vyhrávať a poraziť aj súperov v druhej lige. Chceme sa prezentovať lepšími výsledkami aj hrou, než tomu bolo na jeseň,“ triezvo zhodnotil východiskovú pozíciu pred jarnou časťou kouč Spišskej Novej Vsi.

Posily predovšetkým zo zahraničia, najlepšieho strelca zlákal iný druholigista

Hráčsky káder tímu prešiel pred jarnou časťou niekoľkými zmenami, mužstvo opustili Filip Baláž, Matej Kunzo, Martin Pribula, Richard Chodníček, ako aj najlepší strelec Jakub Škovran. V rámci posilnenia lovili Spišiaci medzi zahraničnými futbalistami, mužstvo posilnili český gólman Neuman, slovinský stopér Redek, krajný obranca z Kolumbie Brayan Olaya, luxemburský stredopoliar Matheus Goncalves, pričom ofenzíve búdu mať za úlohu pomôcť nigérijský navrátilec do tímu Christian Attah, ako aj arménsky futbalista Abraham Portugalyan. Okrem toho do A-mužstva pribudol 18-ročný stopér Viliam Valent, ktorý hrával za kategóriu U19 v rámci striedavých štartov z Levoče. „V kádri nastali zmeny, prišlo sedem nových hráčov. V príprave sa posily ukazovali dobre, no súťažné zápasy sú niečím iným. Verím, že sme silnejší ako na jeseň, no až majstrovské zápasy ukážu, kde je realita,“ vyjadril sa tréner na margo nových posíl.

Na jeseň predstavovalo pre Spišskú Novú Ves problém najmä zakončenie, o čom svedčí len jedenásť strelených gólov. Až päť z nich dal Jakub Škovran, ktorý počas zimnej prestávky zamieril do iného druholigového tímu – Slavoja Trebišov. „Ako prvý nás kontaktoval tréner Trebišova, že by mal záujem o Jakuba, my sme mu v tejto zmene nebránili. Už po jeseni sme vraveli, že ak hráči majú lepšiu ponuku alebo chcú odísť, tak im v tom brániť nebudeme. Jakub dal za nás na jeseň päť gólov, ďakujeme mu za reprezentáciu nášho klubu a prajeme mu všetko dobré aj v Trebišove,“ vysvetlil Ondáš okolnosti odchodu najlepšieho strelca.

Janečka patril medzi najlepších na ihrisku, v Kolumbijcoch vidia perspektívu

Spomedzi posíl zaujalo najmä meno 24-ročného Čecha Vladimíra Neumana, tento gólman má za sebou zaujímavú minulosť. „Filip Baláž dostal ponuku z Humenného, ktorú aj prijal. Rozhodli sme sa mu v tomto prestupe nebrániť, Marek Hamrák nemohol ostať sám. Naskytla sa nám možnosť získať Vladímíra Neumana z Karvinej, ktorý je niekdajším mládežníckym reprezentantom, pričom skúsenosti má aj s najvyššou českou súťažou. Verím, že mužstvu pomôže,“ konštatuje šéf lavičky Spišskej Novej Vsi, ktorého sme sa spýtali aj na spokojnosť so zimnou prípravou. V tej si jeho zverenci zmerali sily napríklad aj s ligovou Banskou Bystricou, v generálke porazili treťoligovú Sninu výsledkom 1:0. „Zimnú prípravu hodnotím pozitívne, prebiehala v domácich podmienkach. Odohrali sme všetky prípravné zápasy, ktoré sme mali v pláne, niektoré boli lepšie, niektoré slabšie. Vyskúšali sme veľké množstvo hráčov, presvedčili sme sa o tom, že dnes nie je jednoduché nájsť futbalistu, ktorý má potrebnú kvalitu a pri ktorom zároveň dodržíme rozumné finančné podmienky. Nevyhli sa nám nejaké zranenia, no to, čo sme chceli urobiť, sa nám podarilo. Dúfam, že sme na súťaž pripravení,“ povedal 39-ročný tréner, ktorý patrí medzi najmladších kormidelníkov v súťaži. Káder tímu by mal byť už uzavretý, ďalšie zmeny na Spiši nepredpokladajú.

Nevídaným zjavom bol počas jesennej časti Marek Janečka. Tento skúsený 40-ročný futbalista odohral počas jesene kompletnú druholigovú minutáž a okrem toho v klube pôsobí vo funkcii športového riaditeľa aj asistenta trénera. „Marek je v podstate môj rovesník, je to naozaj nevídané, čo dokazuje. V jeho veku hrá stále v druhej lige a je nielenže platným hráčom, no v zápasoch, v ktorých nastúpil, patril vždy k najlepším na ihrisku. Samozrejme, sme radi, že u nás v klube je a pomáha nám tak na ihrisku, ako aj mimo neho. Počas zimy mal určité zdravotné problémy, no verím, že pominú a na jar bude môcť odohrať čo najviac minút. Určite s ním na ihrisku stále počítam,“ prízvukuje Branislav Ondáš.

Zaujímavá je v prípade Spišskej Novej Vsi aj šanca pre hráčov z nižších súťaží, v lete posilnil mužstvo kolumbijský hráč Andres Lasso Ortegon, ktorý prišiel priamo zo siedmoligovej Štrby. Za tú hral v minulej sezóne aj Brayan Olaya, ktorý na jeseň takisto urobil významný posun, keďže pôsobil v treťoligovom Spišskom Podhradí. S týmto klubom Spišská Nová Ves dlhšie spolupracuje, a aj preto sa tento hráč z Južnej Ameriky posunul do druhej ligy. Znamenitý progres v priebehu necelého roka – z okresnej súťaže pod Tatrami až do celoslovenskej súťaže „Andres Lasso už na jeseň potvrdil, že má potrebnú kvalitu na to, aby hral v druhej lige, momentálne je ale zranený. V prvom prípravnom dueli v Banskej Bystrici bol dosť nešetrne faulovaný a prvé jarné kolá nestihne. Určite s ním ale rátame v jarnej časti a verím, že jeho výkony budú ešte lepšie. Čo sa týka Olayu, hrával na našej farme v Spišskom Podhradí. Počas celej jesennej časti sme pozorne sledovali jeho výkony, v zimnej príprave s nami začal trénovať a svojimi výkonmi nás presvedčil, že patrí do tohto kádra. Sú to perspektívni hráči, ktorí sú veľmi dobre pripravení fyzicky aj kondične a je len na nich, či sa posunú ešte vyššie,“ uzavrel Ondáš pohľadom na hráčov so zaujímavým progresom.

Jarnú časť začne Spišská Nová Ves v nedeľu 3. marca na pôde žilinského B-tímu, v domácom prostredí sa prvýkrát predstaví o týždeň v sobotu proti Pohroniu.

SAMUEL BRECKO

FOTO: FACEBOOK FK SPIŠKÁ NOVÁ VES

Link na článok: https://vsfz.sk/VsFZ/articles/753?fbclid=IwAR2tSyrjEopHaoX-4cfrJKF550QSNLzlRo5wp4btyKRbzak5Iai48p2C2rk

Read More

10.1.2024, Spišská Nová Ves – V pondelok sa začala aj u nás v Spišskej zimná príprava. Že je zimná nám ukazujú aj teploty, ktoré dosahujú hodnoty okolo – 10 stupňov. Na prvý tréning prišlo 30 chlapcov, z toho 10 nováčikov. Pred začiatkom sezóny sme mali veľmi skrátenú možnosť prípravy, pretože III. Liga končí neskôr ako II., takže bude mať mužstvo dostatok času, aby si natrénovalo všetko potrebné. Prinášame Vám prvotný rozhovor s trénerom Brnislavom Ondášom, ako aj vyjadrenia asistenta trénera Mareka Janečku a kapitána Kamila Zekuciu.


Rozhovor s Branislavom Ondášom:

V pondelok začína aj príprava Á-mužstva. Teraz máte viac času ako pred začiatkom ligy po postupe. Na čo sa budete sústrediť?

Tak asi ako všetky mužstvá aj my sa v zime zameriame v prvej polovici na rozvoj kondičných schopností, skladbu kádra a v druhej polovici budeme pracovať na hernej časti a súčinnosti mužstva v obrannej aj útočnej fáze.

Na akých postoch sa chcete hlavne posilniť?

Chceme aj potrebujeme sa posilniť v každej formácii. To znamená, že budeme hľadať hráčov, ktorí pomôžu v defenzíve aj ofenzíve.

Na jeseň to nebolo ani tak o tom, žeby sme nemali šance, ale že sme ich nepremenili. Bude aj toto súčasťou prípravy? Je dôležité dať chlapcov dokopy aj po psychickej stránke?

No všetci si uvedomujeme, že jesenná časť nám vôbec nevyšla a bola zlá. Dôvody a príčiny sme si myslím povedali. Budeme pracovať na ich odstránení, ale všetci v klube sme videli, že je to už mimoriadne náročná súťaž. Mužstvo potrebuje jednoznačne posilniť o rozdielových hráčov. Psychika hráčov ide ruka v ruke s výsledkami, všetko sa teda bude odvíjať od výsledkov.

Určite to nebola ľahká jesenná časť pre teba ako hlavného trénera, teda možno hlavne pre trénera. Ako sa s tým plánuješ vysporiadať na jar? Idete sa pokúsiť o futbalový zázrak?

Áno, bola to nevydarená jeseň, niečo podobné som už ako tréner zažil, keď sme boli v 2.lige pred piatimi rokmi. Vtedy sme na jeseň s konsolidovaným kádrom patrili k najlepším mužstvám v súťaži, mali sme sériu deviatich zápasov bez prehry. No v zime prišlo k veľkému odchodu dôležitých hráčov a uhrali sme v celej jarnej časti len jednu remízu. Teraz sme urobili chybu, že sme nepriviedli do kádra z minulej sezóny aspoň dvoch – troch skúsenejších hráčov. Vieme, že tá strata na mužstvá pred nami je už skutočne veľká a preto nebudem rozprávať o záchrane. Skôr chceme vyskladať mužstvo, ktoré ukáže, že aj v tejto náročnej súťaži dokážeme súperov poraziť.

Aké chceš aby bolo mužstvo na konci prípravy?

V mužstve musí byť zdravá konkurencia, nesmie to byť len o kvantite, ale najmä o kvalite. Každý hráč si musí svoje miesto zaslúžiť a aj vážiť, že môže hrávať v 2.lige. Len zdravá konkurencia, dobrý prístup nám môže pomôcť v napredovaní. Všetci sa teda chceme aj musíme zlepšiť a urobiť viac ako sme urobili na jeseň.

Vyjadrenie Mareka Janečku:

„V pondelok sme začali prípravu po mesačnom voľne. Máme 2 mesiace na to, aby sme sa pripravili kondične, aj herne na jarnú časť.  Po neúspešnej jeseni je jasné, že budeme musieť v kádry urobiť zmeny. Počas zimy bude na to dostatočný priestor. Potrebujeme doplniť mužstvo v každej formácii, preto už prvý deň prípravy prišlo na skúšku prvých desať hráčov. V príprave máme naplánovaných celkom 9 prípravných zápasov, prvý mesiac aj v strede týždňa, takže Čaka nás dosť náročný januárový program.“

Vyjadrenie Kamila Zekuciu:

„Dúfam, že si chlapci cez vianočne sviatky oddýchli, keďže sme zažili nevydarené obdobie. Zimná príprava bude dlhá a náročná. Verím, že si každý z nás uvedomuje, že nás čaká boj o záchranu, takže musíme tvrdo trénovať a dobre sa pripraviť na ligu. Kabína sa musí zomknúť, dobre trénovať  a nastaviť sa tak, že ideme zachrániť súťaž. Ja ako kapitán a  hráči musíme dať to toho všetko, lebo naše vedenie,  ľudia ktorí nám veria a fanúšikovia si zaslúžia aby sa v meste zachránila druhá liga.“

Read More

2.11..2023, Spišská Nová Ves – Prinášame rozhovor s trénerom Branislavom Ondášom. Už najbližší utorok sa na futbalovom štadióne v Spišskej Novej Vsi uskutoční futbalový sviatok. Naše Áčko sa stretne na domácej pôde v osemfinálovom súboji o ďalší postup s prvoligistom, každoročným ašpirantom na titul, mužstvo DAC Dunajskej Stredy. Napriek tomu, že nám nevychádza pôsobenie v  2. lige, bude to určite pre fanúšika futbalu sviatok, ktorý sa koná iba raz do roka. (aj keď do ešte nemusí byť konečná – pzn. autora) Veríme, že si na štadión aj napriek dátumu a času, 7.11.2023 o 13:00, nájde cestu veľa našich a futbalových fanúšikov.

 

Žreb pohára nám prisúdil každoročného adepta na víťaza 1. ligy, takže asi spokojný so žrebom?

Áno, so žrebom sme spokojní, presne kvôli tomu hrajú mužstvá ako my Slovnaft cup. Minulý rok sme tu mali Žilinu, teraz je to DAC. Posledné roky Dunajská Streda bojuje na popredných miestach ligy a pravidelne hrávajú aj predkolá do európskych súťaži. Takže z tohto pohľadu nás čaká atraktívny súper.

V pohári sú výkony mužstva tiež ako na hojdačke, najprv Gelnica s ktorou sme sa trápili, potom jednoznačný výsledok s Bardejovom a následne opäť gólové trápenie v Brvništi. Dostali sme sa teda celkom ďaleko, ale je to asi aj dobrým žrebom.

Pohárové zápasy nie sú jednoduché, je to špecifická súťaž, kde nikdy nie je núdza o zaujímavé výsledky. Takmer v každom hracom kole dôjde aj k nejakým prekvapeniam. Deje sa to u nás aj v zahraničí, papierovo slabšie mužstvá sú často extrémne motivované a keď si v ich prospech sadne viacero faktorov, tak môžu vyradiť aj silnejšieho súpera.

Mužstvu sa nedarí presadiť v lige, pohár je iná súťaž, no asi sa prenáša forma aj do týchto zápasov, či?

Tak nie je to jednoduché obdobie pre všetkých v klube, lebo tie výsledky nie sú také akoby sme si predstavovali. Neostáva nám nič iné len poctivo trénovať a pripravovať sa na každého súpera.

Budú chlapci dosť namotivvovaní, aby to nebol možno jasný zápas?

Uvedomujeme si silu súpera, jeho finančné zázemie aj kvalitu kádra či trénera. No stretnúť sa s Dunajskou Stredou v súťažnom zápase je pre nás veľká udalosť. Poctivo sa na zápas pripravíme, urobíme maximum preto aby sme v zápase vyzerali čo najlepšie. Na zápas sa všetci tešíme, chceme si ho užiť.

Výkony v lige, čas zápasu veľmi neprajú návštevnosti, myslíš, že by si mal nájsť fanúšik aj tak cestu na štadión?

Áno, čas zápasu veľmi nepraje diváckej kulise, no nemôžeme to nijako ovplyvniť. Mužstvá s umelým osvetlením majú v tomto veľkú výhodu. Chcem pozvať všetkých fanúšikov aby si našli čas, dospelí aby sa pokúsili uvoľniť v práci, žiaci a študenti v školách. Hráme so súperom z kategórie najatraktívnejších v rámci Slovenska. V lige sa nám nedarí, no napriek tomu si myslím, že naši hráči si v takomto zápase zaslúžia podporu.

Auto: Tomáš Cehlár

Read More

17.9.2023, Považská Bystrica – Po prvom domácom bode, ktorý sme získali za remízu so Šamorínom sme vycestovali do Považskej Bystrice. K súperovi, ktorý doteraz ešte ani raz neprehral. Preto sme vedeli, že to nebude určite ľahký zápas, no s pokorou sme verili, že dokážeme uhrať dobrý výsledok. A to sa nám aj podarilo, po výsledku 1:1 sme si odniesli z Považskej bod za druhú remízu v rade. Čo na to Branislav Ondáš a Marek Janečka:

Branislav Ondáš:

Druhý zápas po sebe si odnášame bod. Tento krát o to cennejší, lebo je to náš prvý bod z ihrísk súperov. Spokojnosť?

Berieme tieto body s pokorou, ale vierou, že získame ďalšie. Považská Bystrica je mužstvo, ktoré v doterajšom priebehu sezóny ešte neprehrali, takže bod je výborný. Spokojný som s prístupom aj s predvedenou hrou. Súper z úvodného tlaku vyťažil gól zo štandardnej situácie, na ktoré sme mužstvo pripravovali, to trocha mrzí. Ale potom sme sa dostali do hry viac aj my a boli sme odmenení zaslúženým gólom. V druhom polčase mali obe mužstvá šance nato aby strhli víťazstvo na svoju stranu, no góly už nepadli. Myslím, že remíza je spravodlivým odzrkadlením toho čo sa dialo na ihrisku.

Môže tešiť, že sme prehrávali, no ešte do polčasu sme dokázali vyrovnať.

Áno teší má, že sme dokázali reagovať na nepriaznivý stav a nevzdali sme to. Považská Bystrica je mimoriadne dôrazné a kvalitné mužstvo, no my sme sa zase presvedčili, že ak sa držíme herného plánu, tak dokážeme hrať vyrovnaný zápas aj s kvalitnými mužstvami tejto súťaže.

Marek Janečka:

Berieme bod z tohto zápasu. Vedeli sme, že domáci majú silné štandartky a že na nás na začiatku vybehnú. No nakoniec sme inkasovali po štandartke. Ale dobre sme na inkasovaný gól zareagovali a podarilo sa nám vyrovnať . V 2. polčase tam boli od súpera aj od nás také pološance a preto si myslím, že zápasu pasuje remíza.

Autor: Tomáš Cehlár
Foto: FB MŠK Považská Bystrica

Read More

9.9.2023, Spišská Nová Ves – To bol zápas. Veľa divákov, perfektná detská kulisa od našich mladých hráčov a ich rodičov a dobrý futbal. Chýbali už len tie góly. Hlavne preto, lebo šancí hlavne na našej strane bolo neúrekom. Ako to vníma náš hlavný tréner Branislav Ondáš:

Po včerajšku určite mrzia opäť nepremenené šance?

Mrzia samozrejme ,lebo už po prvom polčase sme mali vyhrávať o 3-4 góly. V druhom polčase sme mali ďalšie obrovské šance, ktoré sme žiaľ nepremenili. Venujeme sa tejto činnosti aj v tréningovom procese, ale majstrovský zápas je niečo iné. Je to o väčšej psychickej pohode a takej ľahkosti, ktorá nám momentálne chýba, verím ale, že to zlomíme a góly prídu.

Chlapcom nie je okrem toho asi čo vytknúť?

To absolútne nie, žiadne výčitky. Mužstvo bolo na zápas dobre pripravené takticky aj herne. To čo sme chceli hrať a načo sme sa nachystali vychádzalo do bodky, chýbali len góly. Šancí sme mali aj na dva či tri zápasy. S výkonom mužstva som až na tie nepremenené šance naozaj spokojný.

Každopádne prvý bod v druhej lige, je to aspoň trošku úľava?

Máme prvý bod, ktorý sa nám samozrejme po takomto výkone a priebehu máli, ale musíme to akceptovať. Kto sleduje túto súťaž, tak vie že v tejto lige nie je slabý súper. Šamorín je stabilný účastník tejto súťaže, sú farmou Dunajskej Stredy, pravidelne za nich nastupujú perspektívni hráči aj z tohto prvoligového družstva. Teší ma, že sme konečne vzadu udržali čisté konto a tiež to že sme si vytvorili veľa gólových príležitostí. V doterajšom priebehu súťaže sme v každom zápase siahali aspoň na bod a budeme bojovať ďalej a pokúšať sa o zisk ďalších.

Auto: Tomáš Cehlár
Foto: Dominika Sitiarikova

 

Read More

13.8.2023, SNV – Po včerajšku nám v tabuľke pri bodoch stále svieti nula. Právom sú to rozpačité pocity, pretože nebyť nevyužitých šancí, tak sme bodov mohli mať oveľa viac. Určite mrzí tesná prehra s Prešovom a možno ešte oveľa viac aj posledná prehra so Žilinou B, keďže sme v tomto zápase konečne zlomili gólovú smolu, no na víťazstvo to nestačilo. Videli sme teda prvý gól nášho mužstva v 2. lige a zároveň prvý gól našej posily, Martina Pribulu. Ostáva nám veriť, že budeme v budúcich zápasoch oveľa viac efektívnejší a využijeme naše šance na plno.

K zápasu sa vyjadril aj tréner, Branislav Ondáš: „Hrali sme proti veľmi kvalitnému mužstvu, ktoré v tomto kalendárnom toku prehralo len dve súťažné stretnutia. Momentálne sú s plným bodovým ziskom na čele 2.ligy, ale my sme mali za stavu 1:0 stopercentnú šancu, ktorú sme mali využiť a zápas uzavrieť. V doterajších zápasoch sme herne nesklamali, mali sme mať na konte minimálne 4 body, no sme žiaľ bez bodu. Tlak sa bude určite stupňovať, ale verím že v najbližších zápasoch sa k nám prikloní aj šťastie a budeme získavať body.“  

Do zápasu nastúpil po odpykaní trestu aj John Enoto a v druhom polčase aj Andres Lasso, ktorý bol zranený. Ako hodnotí tréner ich výkony: „John dal velmi pekný center na prvý gól Martinovi Pribulovi, ale je to hráč, ktorý má schopnosti nato aby urobil ešte viac. Bol v treste a súťažný zápas nehral dva a pol mesiaca, v ďalších zápasoch sa bude zlepšovať. Andres má zdravotné problémy, preto hral len menšiu porciu zápasu, no všetci videli, že jeho kvalita je vysoká. Ak bude na 100% zdravý, tak jeho prínos pre mužstvo bude značná.“

Ako sme už spomenuli, svoj prvý gól strelil Martin Pribula, ako hodnotí svoj tretí zápas za FK SNV: „Tak vedeli sme, že nás čaká nepríjemný súper, na ktorého sme sa dobre pripravili a myslím si, že sa nám to v určitých momentoch aj darilo,  dostali sme sa do vedenia a mali sme ešte pár sľubných príležitosti ako zvýšiť svoj náskok a zápas sme mohli uzavrieť.  Žiaľ, nestalo sa tak. Súper využil našu nepozornosť pri góle a vyrovnal. O pár minút peknou strelou otočili skóre. Myslím si, že pri vedení 1:0 sme si to mali lepšie ustrážiť. Škoda toho, lebo prehra mrzí a čakajú nás ďalšie ťažké zápasy. Verím, že sa z chýb poučíme a začneme postupne zbierať body. Samozrejme, že gól ma určite potešil. Hlavne že mi to tam padlo po dlhej dobe čo som bol bez futbalu. ale nie je to ta práva radosť, keďže sme v zápase neuspeli.“

Read More

22.7.2023, Kežmarok – Dnes sme odohrali posledný prípravný zápas pred začiatkom prvého ostrého zápasu II. ligy. Zápas sme nehrali doma preto, lebo naše ihrisko prebieha po dlhšej dobe kompletnou regeneráciou a ešte sa na ňom nedalo hrať. Na sobotu bude ale perfektne pripravené. Kto si pamätá minulý rok, tak s Kežmarkom to nebol vôbec jednoduchý zápas. Dnes to bol úplne iný zápas, ktorý sme nakoniec vyhrali 3:1. Prinášame Vám preto rozhovor s našim trénerom Branislavom Ondášom o zápase, príprave a o prvom zápase.

Posledný zápas prípravy sme vyhrali 3:1. Ako hodnotíš toto naše vystúpenie?

Kežmarok je náš tradičný súper či už v letnej alebo zimnej príprave. Vždy nás dokážu slušne preveriť napriek tomu, že sú len čerstvý účastník 4.ligy. V zápase sme si vyskúšali čo sme chceli. Bolo tam veľa pozitívnych vecí, ale aj nedostatky, ktorým sa musíme v 2.lige vyvarovať. V každom prípade zápas splnil moje očakávania.

Podľa šancí mohlo byť aj 6:1… čo nám chýba pri koncovke?

V koncovke nie sme dostatočne efektívni, celú prípravu s týmto máme problém. Je to o väčšom dôraze, sebavedomí a mentálnom nastavení každého hráča. Dobre však je, že sme si dnes vytvorili dostatok šancí. Verím, že v súťaži budeme mať viac šťastia a pokoja v tejto činnosti.

Už v druhom zápase hrala aj najnovšia posila, Pribi, vidno jeho skúsenosť v hre?

Pribi tu prišiel aby sme si pomohli vzájomne. Je to skúsený hráč, ktorý má ligové skúsenosti nielen u nás, ale aj v zahraničí. V zápasoch je vidieť jeho prínos, mužstvo potrebovalo hráča, ktorý dokáže uhrať ťažšie lopty, ukľudniť  a zmeniť tempo hry. V Maťovi sme takého hráča našli.

Ako hodnotíš zaradenie nových hráčov do kádra a ako sa s Áčkom zžili naši dvaja 19tnaskári?

Je to obrovská škola pre mladých hráčov. Prechod z mládežníckeho do seniorského futbalu je v živote futbalistu asi najťažšou vecou. Dostali sa do nášho kádra, lebo v nich niečo vidíme. Ak budú na sebe poctivo pracovať, tak šancu určite dostanú. Potom už bude len na nich ako ju dokážu využiť. Ostatní noví členovia kádra zapadli dobre, v tíme je konkurencia čo je prospešné pre všetkých.

Bude Spišská dobre pripravená na 2. ligu?

To je otázka veľmi ťažká, na ktorú nám dá odpoveď jedine samotná súťaž a zápasy. Urobili sme a robíme maximum preto aby sme boli konkurencie schopní a aby sme naplnili naše ciele.

Čaka nás budúcu sobotu hneď derby zápas s Tatranom Prešov. Čo očakávaš od tohto zápasu?

V tomto zápase je obrovským favoritom Prešov, my sme nováčik a im v baráži len tesne ušla miestenka v najvyššej súťaži. Z hľadiska atraktivity súpera sme si ale lepšieho súpera vybrať nemohli. Verím, že nás príde povzbudiť veľa našich priaznivcov. Úprimne očakávam kulisu aká v Spišskej za posledné roky ešte nebola. Dúfam, že nám prídu ľudia pomôcť ku kvalitnému a oduševnenému výkonu. Som si istý, že hráči, ktorí v sobotu nastúpia pôjdu na doraz a na ihrisku nechajú všetko.

Autor: Tomáš Cehlár

 

Read More

5.6.2023, SNV – POSTUPUJEME do II. Ligy. To o čom sme všetci v klube snívali viac ako dva roky sa stalo minulú sobotu skutočnosťou. Na domácom ihrisku sme zvládli aj ten posledný krok a po víťazstve nad Rimavskou Sobotou sme si postup spečatili na domácom ihrisku pred našimi fanúšikmi.

Nebolo to ale vôbec ľahké, pretože nás súper prekvapil a skóroval ako prvý. Viac už náš tréner Branislav Ondáš:

„Vývoj zápasu bol pre nás ako z hororu. Od piatej minúty sme prehrávali, vyrovnali sme a škoda, že sme v prvom polčase nevyužili niektoré ďalšie šance, aby sme súperovi odskočili. Museli sme tŕpnuť až do konca, ale asi to tak malo byť,“ vravel šťastný-prešťastný Ondáš.

„Myslím si, že náš postup je zaslúžený. Máme najviac bodov i najaktívnejšie skóre. Podľa môjho názoru je výrazným ukazovateľom aj počet bodov na ihriskách súperov. V tom sme asi konkurenciu prevýšili najviac,“ poukázal Ondáš na zaujímavý fakt.

Mužstvo sa nezľaklo a ďalej si hralo svoju hru, čo viedlo k vyrovnávajúcemu gólu od nášho kanoniera Kamila Zekuciu, ktorý sa najlepšie zorientoval v bránkovisku súpera po našom rohom kope. Dobre čítanie hry predviedol aj pri druhom góly, ktorým zvýšil stav stretnutia na 2:1.

„Spadol mi kameň zo srdca. Dva roky sme bojovali na špici tretej ligy a po mojom druhom góle to všetko opadlo. Nebolo to jednoduché, mali sme zviazané nohy, ale našťastie sme to zvládli,“ hovoril s viditeľnou úľavou v hlase hrdina rozhodujúceho duelu Kamil Zekucia.

„Som odchovanec a znamená to pre mňa strašne veľa. Preferuje sa tu, aby v klube hrali Spišiaci. Snažíme sa mladším spoluhráčom odovzdať skúsenosti, už to nie je o nás. Ja ešte nemám taký vek ako Marek Janečka, tak to trochu potiahnem aj s oslavami,“ usmieval sa Zekucia.

Stav sa menil ešte raz, kedy striedajúci hráč, René Csejtey prešprintoval s loptou skoro celé ihrisko a po kľučke na brankára skóroval. Vydýchnuť si mohol aj náš najskúsenejší hráč, Marek Janečka.

„Bolo vidieť, že sme v kŕči. Rimavská Sobota nás zaskočila, dala nám gól, chvalabohu, že sme ešte do polčasu stihli vyrovnať. Bolo to napäté, aj ja sám som bol dosť nervózny. Držal som sa, aby som nebol kritický, ale v nejakej 60. – 65. minúte som použil už aj tvrdšie slová na vlastných hráčov. Aj keď oni tvrdia, že je to u mňa normálna vec, tentoraz som bol fakt nervózny, lebo som videl, že sú strašne zviazaní.“ opísal zápas Janečka a dodáva:

„Keď som prichádzal do Spišskej – o chvíľu tomu budú dva roky – s vedením sme si sadli a povedali, aké sú naše priority, kde by sa mal klub posúvať. S tým, že výkladnou skriňou je, samozrejme, A-tím. Ja som bol vždy maximalista, ktorý sa počas celej kariéry snažil dosiahnuť čo najviac. Už vtedy som tvrdil, že chcem, aby sme do dvoch rokov postúpili do druhej ligy. Pre niektorých to možno boli silné slová a ťukali si na čelo, ale išli sme si za svojim cieľom. Už minulý rok sme boli veľmi blízko, akurát sme to nezvládli, pretože sme mali do činenia s oveľa silnejším súperom (Tatranom Prešov, pozn. red.), čo sa týka histórie aj diplomacie. Nezvládli sme to v hlavách, hoci sme to mali vo svojich rukách. Teraz sme už boli trocha skúsenejší a myslím si, že sme zaslúžene zvíťazili. Lipany, ktoré boli našim priamym konkurentom, sme dvakrát porazili, získali sme v súťaži najviac bodov, dali najviac gólov a najmenej ich dostali. Tituly a postupy vyhrávajú obrany, to sa aj potvrdilo.“

Celý rozhovor s trénerom Branislavom Ondášom nájdete tu: https://sportnet.sme.sk/spravy/futbal-fk-spisska-nova-ves-postup-reakcie-iii-liga-vychod-2022-2023/

Celý rozhovor s Marekom Janečkom nájdete tu: https://sportnet.sme.sk/spravy/futbal-marek-janecka-spisska-nova-ves-postup-do-druhej-ligy-rozhovor/

Fotogaléria:

 

Read More

Pre fanúšikov futbalu v Spišskej sme si pripravili veľký rozhovor s kapitánom nášho mužstva,  Tomášom Barányim.

Ako by si zhodnotil zápas v Lučenci ?

V zápase sme z našej strany nepodali najlepší výkon. Súper sa snažil kúskovať hru, čo im vychádzalo. Prvý polčas sme si vypracovali možno dve až tri pološance. Druhý polčas ovplyvnilo aj vylúčenie nášho hráča. Ja som situáciu v zápase vôbec nevidel, no vo videu to nevidím na červenú kartu. Aj napriek oslabeniu sme dokázali dať gól v 85. minúte, ktorý nebol tiež uznaný. Ja nechcem riešiť rozhodcov. My musíme hrať lepšie aby sme sa nemuseli s takýmito vecami zapodievať.

V nasledujúcom dueli sa stretneme s Rimavskou Sobotou, čo od tohto zápasu očakávaš?

Proti Rimavskej Sobote očakávam ťažký zápas, keďže súper je v lepšej polovici tabuľky, Vieme, o čo nám ide, čo chceme dosiahnuť. Musíme k tomu zápasu aj tak pristúpiť.

V poslednom zápase vycestujeme do Vranova. Ako vnímaš tohto súpera ?

Vranov je taktiež nepríjemný super. Má dobrý tím, ktorý vie, čo chce hrať. doma sú jeden z najlepších tímov. Svoje zápasy hrajú na umelej tráve, čo im zjavne vyhovuje a prispôsobujú tomu aj svoju hru.

K postupu chýba mužstvu už len bod. Ako to ovplyvní prístup k dvom zostávajúcim zápasom ?

Uvedomujeme si vážnosť zápasu, ale nemôžeme sa vystaviť tlaku. Musíme sa v hlavách nastaviť na to, že máme iba jeden cieľ.

Druhá liga bude náročnejšia. Prispôsobí sa tomu tréningový proces ?

Súťaž bude určite náročnejšia a tréningy sa zintenzívnia.

Je možné očakávať zmeny v kádri ?

To, či zmeny prídu ukáže, až príprava. Určite však príde niekto nový. Je prirodzené, že v každom mužstve musí byť zdravá konkurencia. Určite v príprave prídu nové tváre, to, či ostanú, záleží na okolnostiach.

Druhá liga je už profesionálna. Ako to ovplyvní život hráčov ?

Áno, je to už iná úroveň. Myslím, že nie všetky tímy sú profesionálne. Mám dojem, že fungujú aj ako poloprofesionáli. V našom tíme je viacero hráčov zamestnaných a futbal je len ako doplnok keďže sa futbalom ešte nedokážu uživiť. Veľa hráčov z nášho mužstva patrí k mladšej generácií. Sú to  študenti, ich to ovplyvni možno menej.

 

Autor: Viktor Pamula

Read More

Po upršanom týždni nám vyšlo počasie, vďaka čomu sme sa tešili ozaj početnej návštevnosti fanúšikov futbalu. Bol to zápas jari, zápas sezóny. Na domácom trávniku sme privítali Lipany, ktoré sú v tabuľke na druhom mieste a sú taktiež ašpirantom na postup do II. ligy. My sme tento priamy súboj zvládli na výbornú a po kvalitnom výkone sme vyhrali 3:0. Prinášame Vám pohľad nášho trénera Branislava Ondáša.

Tak zápas Jari je za nami a to a s úžasným výsledkom. V kabíne musí vládnuť veľká spokojnosť.

Zvládli sme dôležitý zápas, urobili sme veľký krok k nášmu cieľu. Výsledok je presvedčivý, ale zaslúžený. Boli sme aktívnejším mužstvom, veľmi zodpovedne sme bránili a súpera sme nepustili do vyložených príležitostí. Naopak my sme mali niekoľko nebezpečných situácií, kde sme mohli streliť aj ďalšie góly.

V prvom polčase padli dva rýchle góly. bolo po nich rozhodnuté?

Samozrejme, že tieto góly nám veľmi pomohli a dali značnú výhodu do ďalšieho priebehu zápasu. Ale nemyslím, že po nich už bolo rozhodnuté. Kľúčová bola koncentrácia a kolektívny výkon mužstva.

Oba góly strelili naše opory, vcelku symbolické, no cely tím hral dobre, zodpovedne.

Myslím, že nie je dôležité kto strelil naše góly. Presadili sa naši najskúsenejší hráči, Zeko aj Marek sú lídrami na ihrisku aj v kabíne a dnes to potvrdili za čo sme veľmi radi.

Vyšlo počasie, prišlo veľa ľudí. Aké boli pocity pred taou veľkou diváckou kulisou? Vnímali túto podporu aj hráči?


Som rád, že si konečne našli ľudia cestu na náš štadión vo väčšom počte, takáto kulisa veľmi potešila a hráčov hnala 90 minút za vytúženým víťazstvom. Chlapci by si takúto podporu za posledné dve sezóny určite zaslúžili aj častejšie. Hráme v druhej sezóne o špicu, tlak na mužstvo je veľký. Klobúk dole pred hráčmi, lebo nieje jednoduché ísť do každého zápasu s tým, že nesmieš zaváhať. Za tie dva roky sme odohrali 60 zápasov a v každom jednom z nich sa zaváhanie rovnalo takmer pokazeniu celej sezóny.

 

 

Read More