V dnešnej časti našej rubriky Jeden na jedného sa porozprávame s brankárom Marekom Hamrákom. Aj vďaka jeho zákrokom naše mužstvo inkasovalo len sedemkrát. Čo nám Marek o sebe prezradil sa dozviete v nasledujúcom rozhovore. Poďme na to…

Marek, v klube pôsobíš na poste brankára. O brankároch sa hovorí, že hru vnímajú inak. Je to skutočne pravda ?

Určite je to tak. Nedá sa to porovnávať s hráčmi v poli. Vidím každý detail a môžem svojich spoluhráčov usmerňovať, aby sa presúvali a upozorniť ich, ak ich niekto napáda, alebo si za nich zabieha.

Hral si aj na iných postoch ?

Ja som začínal  ako útočník. Neskôr v prípravke ma tréner posunul  do stredu zálohy. Až od mladšieho dorastu som išiel do bránky, keďže sa nám zranil brankár a zapáčilo sa mi to. Zatiaľ si myslím, že som urobil dobre.

Donedávna si pôsobil v doraste. Ako sa zmenil futbal v porovnaní s dorastom ?

Ja som pri Áčku už 2-3 roky, ale začal som chytať na konci minulej sezóny. Poňatie hry je  oveľa rýchlejšie, silovejšie a taktiež  taktickejšie. Mentálne to bola, aspoň pre mňa, poriadna skúška. Mal som spočiatku trému, trochu obavy, prirodzený rešpekt, ale postupne to pomaly všetko opadáva. Každý ďalší zápas sa cítim lepšie a lepšie.

V jesennej časti ste inkasovali len sedemkrát. Čomu to pripisuješ ?

Tabuľkové postavenie a spomínaný počet inkasovaných gólov by som pripísal dobrej organizácií hry, poctivej obrane, pomáhame si jeden druhému a vzájomne sa zabezpečujeme. Ak niekto z nás prepadne, vieme sa zastúpiť a podporiť sa. Bojujeme jeden za druhého.

Počas nej si aj ty niekoľkokrát podržal mužstvo dobrými zákrokmi. Vnímaš zlepšenie svojej formy ?

Som predovšetkým rád, že sa darilo tímu, a že sme zvládli zápasy. Teší ma samozrejme aj nárast mojej formy. Každým zápasom som sa cítil lepšie a istejšie.

Aký si typ hráča ? Učíš sa sám alebo počúvaš rady spoluhráčov ?

Počúvam každú radu každého spoluhráča a som im vďačný za to, že mi pomáhajú a radia. Posúva ma to ďalej.

Kto je tvojím brankárskym vzorom ?

Nemám v obľube konkrétneho brankára. Mám viacero vzorov. Sledujem brankárov, ako Manuel Neuer, či Marc-André Ter-Stegen. Vzorom je pre mňa samozrejme aj Tomáš „Pipo“ Gáborčík. Od neho sa veľa učím, často mi radí a pomáha.

Ďakujeme ti za rozhovor a želáme veľa úspechov v športovej kariére.

 

Autor:  Viktor Pamula