Futbalový klub Spišská Nová Ves prečká zimnú prestávku na prvom mieste tabuľky III. Ligy Východ. Zo štrnástich zápasov neprehrali ani raz, dva krát remizovali. Pre odohranie kompletnej sezóny ostal ešte jeden zápas, ktorý sa kvôli pandémii u súpera neodohral a bude sa hrať vo februári 2022.

Hráči FK SNV strelili 45 gólov a naopak inkasovali iba 7, najmenej z celej súťaže. Najlepším strelcom klubu je Kamil Zekucia, ktorý strelil 16 gólov; najviac žltých kariet získal Matúš Šomšák, 6, a najviac minút na ihrisku odohral kapitán mužstva, Tomáš Baranyi, 1201.

Možno to čakal málokto, no tvrdá práca celého realizačného tímu, hráčov a vedenia klubu priniesla nakoniec svoje ovocie. Hlavnú zásluhu má po športovej stránke samozrejme hlavný tréner Branislav Ondáš, ktorému asistuje hrajúci asistent Marek Janečka. Prinášame Vám teda rozhovor s trénerom hlavného mužstva o jeho doterajšom pôsobení v klube FK SNV opäť v pozícií hlavný tréner Áčka:

Po jesennej časti prvé miesto v tabuľke. Keby ti to niekto povedal, že takto skončíme v tabuľke keď si mužstvo prevzal, veril by si tomu?

Mužstvo som prebral už na jar, kde sa dohrávali štyri kolá. Tie sme úspešne zvládli a dali nám nádej na lepšiu sezónu. V lete sa mužstvo doplnilo o skúseného Janečku, nádejného odchovanca Slebodníka a legionára Juniora Attaha. Našim cieľom bolo aj je dostať sa do prvej osmičky ,ktorá nám zaručí účasť v budúcoročnej novovytvorenej 3.ligy. To, že sme teraz na 1.mieste je super, ale ešte sme len v polovici.

Vašu šnúru bez prehier prerušila iba prehra v pohári s Tepličkou… určite to nebolo príjemné pre kabínu, ale v lige ste potom ukázali, že viete hrať futbal. Čo vlastne znamenala tá prehra pre tím?

Prehra na Tepličke nás veľmi mrzí dodnes, ale to je futbal a stáva sa to. Bola to ale dobrá skúsenosť, ktorá nás vrátila na “zem”. Možno vďaka tejto prehre sme mali takúto úspešnú jar, na ktorú sa dlho v klube nepamätá. Mužstvo na túto prehru dobre zareagovalo, ukázalo vnútornú silu a odrazilo sa k výborným výsledkom.

Priniesol si do mužstva nový štýl futbalu, priamočiarejší. Podľa výsledkov to vyzerá, že sa s ním chlapci zžili dobre. Bolo to ťažké prestaviť chlapcom hlavy?

Každý tréner má svoju filozofiu. Je pritom potrebné zohľadňovať viaceré faktory a nie je jednoduché trafiť sa do herného štýlu, ktorý bude mužstvu vyhovovať a bude úspešný. Áno chcel som, aby mužstvo hralo rýchlejšie, priamočiarejšie. No nie vždy nám to išlo podľa predstáv, ale výsledky ukázali, že to čo robíme, momentálne funguje. V každom mužstve sa nájdu hráči, ktorým možno zvolený spôsob hry nevonia a určite boli takí aj v našej šatni, no museli sa rýchlo prispôsobiť. V mužstve je zdravé konkurenčné prostredie, každý chce hrať a to posúva výkonnosť jednotlivcov aj kolektívu.

Príchod Mareka posilnil mužstvo na ihrisku, ale vyzerá to tak, že si rozumiete aj po tej trénerskej stránke. Čo znamená Marek pre teba a pre tím?

Mareka poznám viac ako 20rokov. Boli sme spoluhráči v našom doraste a aj Áčku. Podarila sa mu fantastická profesionálna kariéra, no tá sa pomaličky blížila ku koncu a tak som ho kontaktoval či by nemal záujem prísť naspäť do klubu, z ktorého sa dostal do vážneho futbalu. Mal na stole viacero ponúk z našej najvyššej súťaže, no oslovilo ho smerovanie nášho klubu a rozhodol sa nám pomôcť. Zastáva až tri funkcie: športový riaditeľ Áčka, asistent trénera a hráč. Naša spolupráca je bezproblémová. Myslím, že sa vhodne dopĺňame. Marek priniesol do klubu profesionalitu, pracovitosť a bohaté skúsenosti. Jeho osobnosť je vidieť v zápasoch aj tréningovom procese.

Sme prví v tabuľke a to znamená, že môžeme mať oprávnene chúťky na postup. Myslíš, že má toto mužstvo na to, aby to zvládlo a postúpilo?


Vôbec sa nepasujeme do role nejakého favorita na postup. Momentálne sme prví, ale do konca súťaže je ešte veľmi veľa zápasov. Najväčší favorit ostáva Prešov. Do klubu prišli osobnosti ako pán Micheľ alebo Stano Šesták, začne sa s výstavbou nového štadióna a určite urobia všetko preto aby posunuli Tatran do 2.ligy. Zabudnúť netreba ani na Stropkov, Lipany či Sláviu TU Košice. My sa však samozrejme na každý zápas svedomito pripravíme a nikomu nič nedarujeme zadarmo. Až na konci súťaže sa ukáže na aké umiestnenie to bude stačiť.

Naši konkurenti budú určite hľadať nejaké posily, hlavne Prešov, posilní sa na jar aj Spišská?

Už na konci jesennej časti sme avizovali, že by sme chceli posilniť o 2-3 hráčov. Máme nejakých hráčov vytipovaných, tých chceme skúsiť a ak uspejú radi sa s nimi dohodneme. Ide o chlapcov z nášho regiónu a odchovancov. Cieľom je ešte viac zvýšiť konkurenciu, no veľké zásahy do tímu neplánujeme.

Pred Jarnou časťou nás čaká príprava, ako bude vyzerať?

Pripravovať sa budeme v domácich podmienkach. Kalendár prípravných zápasov už máme hotový. Čakajú nás súperi z 1. – 4.ligy, takže preverení budeme veľmi dobre. Dúfam len, že táto pandémia sa dostane pod kontrolu a umožní nám fungovať bez obmedzení. Už teraz sa tešíme na jarnú časť a veríme, že novoveskí fanúšikovia si nájdu cestu na náš štadión a prídu nám pomôcť naháňať body.

Na pozícii trénera Áčka si opäť skoro tak dlho ako nové vedenie klubu. Ako vnímaš terajšie pomery v klube a ako hodnotíš spoluprácu s novým vedením?

Musím povedať, že to kde sa momentálne klub nachádza je v značnej miere spôsobené výbornou prácou našich funkcionárov. Celé vedenie prakticky denno-denne robí pre klub veľmi veľa. Snažia sa z klubu vytvoriť atraktívny produkt, ktorý má šancu prilákať nových sponzorov, podporovateľov či nádejných futbalistov. V klube sa pomaličky zlepšujú podmienky pre všetky kategórie. Verím, že aj naše výsledky im v tejto práci budú pomáhať.

-Tomáš Cehlár-

0902 205 847, tomas.cehlar@gmail.com