Po krátkej pauze sa v pondelok hlavná plocha v Spišskej opäť zaplnila hráčmi. Tentokrát začalo svoju prípravu naše Á-mužstvo. Aj v tejto sezóne pokračujeme na lavičke s hlavným trénerom Branislavom Ondášom, ktorému asistuje hrajúci Marek Janečka. Na ihrisku sme mohli vidieť všetkých hráčov Á-čka, ktorých doplnili všetci odchádzajúci dorastenci, ktorí dostali šancu spoločne s jedným navrátilcom v bránke a dvomi nováčikmi na skúšku. Viac sa dočítate v rozhovore s Branislavom Ondášom a Marekom Janečkom.

Rozhovor s Branislavom Ondášom:

V pondelok sa začala letná príprava. Celkovo 29 chalanov, aj keď traja ešte chýbali. Kto všetko sa zapojil?

Chlapci dostali po sezóne dva týždne voľna a včera sme už začali, takže prestávka bola veľmi krátka. Do prípravy sa zapojili všetci hráči z minulej sezóny a tiež naši končiaci dorastenci.

Ako bude príprava prebiehať? Niečo sa zmení oproti minulému roku?

V lete je príprava na súťaž oveľa kratšia ako v zime. Bude prebiehať v domácich podmienkach. Rozdelil by som ju na dve časti. V tej prvej bude jej hlavnou úlohou vyskladať káder na nový súťažný ročník a v tej druhej budeme chcieť mužstvo pripraviť čo najlepšie na samotnú ligu.

Videli sme na ihrisku jedného nového legionára, volá sa Vlad Vakulinskyi a pochádza z Ukrajiny. Hodil by sa do tímu?

Vlad je krajný ofenzívny hráč. Jar odohral v Spišskom Podhradí. Videli sme ho viackrát a páčil sa nám. Momentálne je u nás na skúške, verím že ak uspeje, tak by mohol byť pre nás posilou.

Ako chcete mať vyskladaný lavičku? Dostanú šancu aj naši dorastenci?

Pred včerajším tréningom som povedal, že je tu dostatok hráčov, ale každý dostane šancu ukázať sa. Sme klub, ktorý pracuje najmä s vlastnými odchovancami a určite chceme aby nejakí končiaci dorastenci ostali súčasťou tohto mužstva aj v novej sezóne.

Vieme, že niektorí hráči u náš končia na vlastnú žiadosť, ktorí sú to?

Áno v novej sezóne už nebude súčasťou nášho kádra Michal Gibala, ktorý uprednostnil dobre sa rozvíjajúcu rozhodcovskú kariéru. Taktiež Jožko Kavulič pre vysokoškolské povinnosti chce pokračovať v inom klube.

Ideme do novej tretej ligy. Noví kvalitní súperi. Ako bude hrať Spišská?

Nová 3.liga bude podľa môjho názoru veľmi vyrovnaná, veľké výsledkové rozdiely z minulej sezóny sa už opakovať nebudú. Súťaž bude určite podstatne kvalitnejšia a náročnejšia ako tá minuloročná. My by sme sa chceli pohybovať v prvej polovici tabuľky, ale takéto ambície tam bude mať väčšina mužstiev, takže uvidíme.

Rozhovor s Marekom Janečkom:

Ako bude prebiehať príprava?

Príprava na sezónu 2022/2023 bude prebiehať v domácich podmienkach. Prvé dva týždne budeme trénovať každý deň okrem nedele. Kondícia môže byť aj v novej lige kľúčová.

Do prípravy sa zapojili všetci hráči z minulého sezónneho kádra okrem Akiru, ktorý odišiel do Austrálie za futbalom a prácou. Taktiež s nami začali prípravu 5 hráči, ktorí vekom skončili v našej U19 plus z hosťovania sa vrátil Vladimír Filinský na post brankára. Máme aj ďalších 2 hráčov na skúške.

Čo od prípravy očakávate? Na čo sa zameriate?

Zameriame sa určite na všetky zložky či už aj kondične silové ale aj herné. Času na prípravu je určite menej ako v zimnom období, takže bude to mať rýchly spád. Naplánovali sme si a plánujeme prípravné zápasy okrem soboty aj v strede týždňa.

Na konci prípravy chcete mať aký tím?

Je jasné, že s týmto počtom do sezóny určite nepôjdeme. Cca do 2 týždňov by sme chceli káder uzavrieť na počet nejakých 19-20 hráčov, čiže chlapci musia o to svoje miesto zabojovať. Záleží na nich. Chceme určite káder doplniť o vhodné typy hráčov, pretože nás čaká veľmi zaujímavá a vyrovnaná súťaž. Rokujeme aj s jedným tímom ohľadom farmy, ale to ešte nie je isté.

Autor: Tomáš Cehlár, FK SNV