Budú tomu 2 roky, čo prišiel Marek Janečka späť do Spišskej Novej Vsi, aby tu zúročil svoje futbalové skúsenosti. A nie len tie hráčske. Po druhý krát zimuje naše mužstvo na prvej priečke. Ako to vidí Marek, má to význam, posúva sa mužstvo vpred a o všeličom inom sme sa pozhovárali s najskúsenejším hráčom nášho mužstva, Marekom Janečkom.

Tvoja druhá sezóna a druhý krát po sebe končíme jesennú časť na prvom mieste. Musíš byť teda spokojný alebo?

S postavením v tabuľke som v podstate spokojný, ale stále vieme, že je to len polovica sezóny a rozhodujúce bude konečné umiestnenie na záver ligy.


Minulý rok sme ale napokon nepostúpili, keďže sme nezvládli pár zápasov. Je toto mužstvo teraz silnejšie, mentálne odolnejšie? Predsa len stále je v kádri veľa mladých hráčov a najmä odchovancov.

V prvom rade treba povedať, že mužstvo sa oproti minulej sezóne veľmi nezmenilo. 90 % kádra je ten istý, takže mali by sme všetci byť z minulej sezóny poučení. Aj keď vždy sa rozhoduje na ihrisku a to v prvom rade kvalitou prevedenej hry. Veľkú rolu zohráva hlava a tá nás minulú sezónu stála postup. Takže uvidíme, či sme sa v tomto smere posunuli.

Tvojim príchodom a príchodom Braňa sa zmenil aj štýl hry. Podľa výsledkov môžeme povedať, že hrajú chalani to, čo od nich vyžadujete?

Áno, s Braňom máme určitú predstavu o hre, ktorú chceme prezentovať a to chceme chlapcom vštepovať do hláv a nôh. Chvíľu to trvalo, pretože veľa hráčov, ktorí tu boli a stále v mužstve sú, mali herné návyky s ktorými nie sme stotožnení a vyžadujeme iné poňatie futbalu. V podstate môžem povedať, že mužstvo začalo hrať v tejto sezóne a hlavne v druhej polke jesene to, čo od nich vyžadujeme a vidíme, že to má zmysel. Veríme, že to vidia aj chalani.

Určite viaceré mužstvá budú posilňovať svoje kádre, čo Spišská?

Uvidíme, počas zimnej prípravy k nám na skúšku nejakí hráči určite prídu. No o ich zotrvaní v mužstve rozhodne ich predvedená hra a kvalita. Musia byť pre naše mužstvo prínosom. Rozhodne nebude veľký prievan v mužstve, ale ja sa držím zásady, že „stojaté vody smrdia“ a mužstvo potrebuje oživiť a mať správnu konkurenciu.

Ty ako osoba, si zatiaľ spokojný s tým, že si urobil také rozhodnutie a vrátil sa do Spišskej, do III. ligy? A čo hovoríš na „novú III. ligu“? je to podľa tebe lepšie?

Ja som spokojný. Jasné vrátil som sa po dlhých rokoch z ligového futbalu, no mám svoje plány a vízie. Tým, že mi vedenie dalo dôveru a dohodli sme sa na tom, že hlavne po športovej stránke, ale nie len tej, sa môžem plne realizovať, tak zatiaľ nemám absolútne nad niečím nariekať a neľutujem že som sa vrátil. Myslím si, že za ten rok a pol si všetci v klube zvykli na to, že je so mnou ľahké pracovať ak je po mojom :-)…. Taký som vždy bol a vždy budem. Ak by to nefungovalo, sám by som zhodnotil, že tu to nemá zmysle a treba odísť. Nikto nikdy nie je niekde večne. Čo sa týka novej 3. Ligy, tak to nie je o čom, je oveľa kvalitnejšia.

Vieme, že sa venuješ aj našej mládeži a pomáhaš s tréningami tým najmenším. Baví ťa to? Ako to vnímaš?

Momentálne ešte popri mojej činnosti pri Áčku sa venujem úlohe koordinátora pri prípravách a keď treba tak aj pomáham s tréningom. No som tam hlavne preto, že už teraz myslíme na budúcnosť, čo znamená vychovať si deti od malička. A tým, že to trénujú naši „Áčkari“, tak som tam aj ja ako mentor. Prepojenie našich hráčov Á mužstva s tréningom našich najmenších vnímam veľmi pozitívne. Vidím, ako tie deti na našich chlapcov reagujú,  chodia sa na nich pozerať na domáce zápasy a sú pre nich na začiatku ich futbalovej cesty vzormi.

Práve prebiehajú MS vo futbale. Ako to zatiaľ vidíš a kto je tvoj favorit?

V prvom rade veľmi netradičný termín. Nikdy neboli MS v zimnom období, ale som rád, že máme čo pozerať od 11:00 do večera do 22 00 …smiech…  Zatiaľ to relatívne ide podľa papierových predpokladov, až na Argentínu, ale na každom šampionáte sa stane, že nejaký favorit zaváha. Mojím favoritom je Belgicko, aj keď o nich nikto nehovorí a myslím si, že majú veľmi dobre mužstvo. Uvidíme, ako zvládnu ťažkú skupinu. No v dnešnom futbale to už je veľmi vyrovnané, takže môže Zlatú niké vyhrať veľa mužstiev … no Qatar to určite nebude 🙂

Rozhovor pripravil: Mgr. Tomáš Cehlár
Foto: Dominika Sitiariková